Co tě nezabije, tím se posilni!

Březen 2014

Co nedělat v kuchyni (psáno podle vlastních zkušeností)

31. března 2014 v 10:00 | Sim |  Ostatní
Ze svých záčátků, ale i ze svého pozdějšího vaření, mám pár zážitků, se kterými bych se s vámi chtěla podělit. Spíš tedy hlavně upozornění, co nedělat.

1. Nevytahujte elektrický šlehač z těšta, dokud ho máte ještě zapnutý.
2. Nerozehřívejte čokoládu v mikrovlnce.
3. Nemlaťte s vajíčkem, když ho na poprvé nerozbijete.
4. Věřte autorovi receptu, když napíše: pořádně vymazat formu.
5. Ne každý bílý prášek v kuchyni je mouka.
6. Nepokládejte rozpálenou pánev na plastový sáček.
7. Když někomu svěřujete dodělání svého receptu, nevěřte mu, když při vysvětlování kýve a u toho se dívá na televizi.
8. Když jíte čokoládu na svůj dezert, ujistěte se, že vám nějaká zbyde.
9. Když k vám přijde starší sourozenec s tím, že vám chce pomoct, nevěřte mu. Chce jen sníst tu čokoládu.
10. Nedávejte špagety (ani nic jiného) přes noc ven (na balkon), když mrze.

Muffiny na všechny způsoby

30. března 2014 v 12:13 | Sim |  Mé výtvory a kreace


Muffiny

Muffiny, kdo by neznal tyto malé krásné košíčky se všemi příchutěmi, náplněmi, krémy a ozdobami. Já se hned při prvním ochutnáním do nich zamilovala a neustále zkouším nové variace a kreace. Tady je recept na ty úplně základní.


Ingredience:130g polohrubé mouky

cca 6 velkých lžic moučkového cukru

100g másla

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 vejce

100ml mléka

3 lžíce oleje


Postup: Do mouky jako první zamícháme prášek do pečiva a dobře promícháme. Máslo necháme rozpustit, např.: v mikrovlnce, a potom nacháme zchladnout. Není dobré ho lít do těsta horké, těsto by se mohlo srazit. Potom postupně přidáváme další ingredience. Když máme těsto hotové, můžeme si pomoct i šlehačem, aby nebylo hrudkovité, můžeme ho nalít do košíčků nebo do muffinového plechu. Pečeme na 180oC asi 15 minut.
Toto je základní recept na obyčejné vanilkové muffiny. Pokud chceme čokoládové, musíme k receptu přidat jednu čokoládu na vaření nebo tmavou čokoládu (nedoporučuji mléčnou, nedopadá to dobře), kterou rozpustíme na vodní lázni a následně přidáme do těsta.
Pokud chceme muffiny plnit čokoládou, stačí když se dát požadované množství (cca 2 čtverečky) na skoro naplněný košíček a zalije se malou vrstvou těsta.
Pokud chcete plnit marmeládou, musíte mít plnící pistoli, kterou já bohožel nevlastním. Když zkusíte stejná postup jako u čokolády, marmeláda vám vytečete. Jestli ale opravdu chcete muffiny s marmeládou a stejně jako já nevlastníte plnící pistoli, můžete muffiny pouze marmeládou pomazat navrchu.

Takže dobrou chuť, a kdyby jste někdo měl dotazy připomínky nebo i rady pro mě, stačí napsat do komentářů Mrkající.







Čokoládový dort

30. března 2014 v 11:32 | Sim |  Sladká klasika

Čokoládový dort


Ingredience:100 g másla

200 g hořké čokolády

60 g kakaa

150 g cukru

3 lžíce mléka

3 vejce

špetka soli

moučkový cukr


Postup: Nejdříve si rozpustíme čokoládu na vodní lázní (může být i čokoláda na vaření, ale hořká je doopravdy lepší). Zatímco se bude čokoláda rozpouštět, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vymícháme s cukrem, dokud nebude jemné bez větších hrudek. Z bílků vyšleháme sníh (může se použít šlehač, ale to se sníh nemusí povést, takže radši ručně). Do žloutků přidáme čokoládu, která se mezitím rozpustila, dále kakao a mléko. Jako poslední, až jsou všechny ostatní ingredience dobře smíchané, přidáme sníh a také dobře rozmícháme.
Těsto vlijeme do předem vymazané formy a dáme péct na 180° a na cca 25 min (podle velikosti formy a výšky dortu).
Po vytažení z trouby jemně posypeme moučkovým cukrem. Dort by měl být hodně mokrý a hutný.
Takže dobrou chuť!