Co tě nezabije, tím se posilni!

Duben 2014

Tvarohové koblížky

20. dubna 2014 v 20:00 | Sim |  Mé výtvory a kreace
Skvělý recept mé tety na moje oblíbené koblížky.

Ingredience: 250g polohrubé mouky
250g tvarohu
2 vejce
100ml mléka
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
olej
moučkový cukr

Postup: Tvaroh s vejci dobře smícháme. Mouku promícháme s práškem do pečiva a přidáme k tvarohu s vejci. Nakonec přilijeme mléko a dáme špetku soli.
Následně si připravíme pánev (lepší s hlubším dnem) a nalijeme do ní 1-2cm oleje. Čajovou lžičkou nabereme těsto a dáme ho do horkého oleje. Oleje by mělo být tolik, aby polovina těsta byla ponořená. Smažíme cca 3 minuty z každé strany.
Usmažený koblížek vyjmeme z oleje a položíme na ubrousek, aby z něj přebytečný olej okapal. Ještě horký koblížek posypeme moučkovým cukrem a až vychladne můžeme podávat.


Panna Cotta

9. dubna 2014 v 10:00 | Sim |  Sladká klasika


Ingredience: 1l smetany

6 plátků želatiny

6 velkých lžic cukru krupice


Postup: Smetanu nalejeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Na mírném ohni mícháme, dokud se smetana nerozpustí. Mezitím dáme želatinu do misky s vodou a po 5-10 minutách, kdy bude želatina rozpuštěná, ji vyndáme a přidáme ke smetaně. Smetanu s želatinou mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Teplota se musí udržovat pod bodem varu, vysoká teplota může želatinu zničit, takže by panna cotta neztuhla.




Hotovou směs nalijte do připravených formiček nebo misek a uložte do lednice. Jeden litr smetany je docela mnoho, takže si připravte dostatek misek nebo použijte mešní množství. Nakonec musíte nechat uležet okolo 5 hodin ledničce.







Pokud chcete panna cottu něčím oživit. Já si k ní udělala něco způsob jahodové omáčky. Stačí na ni několik jahod (podle množství, které chcete udělat) a cukr. Jahody s cukrem potom důkladně rozmačkáte a dáte do malého hrnce. Následně vaříte několik minut, dokud nezačne omáčka trochu tuhnout.

Takže dobrou chuť.





Creme Brulee

2. dubna 2014 v 12:00 | Sim |  Sladká klasika


Ingredience: 250 ml smetany na vaření (12%)

250 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný

4 žloutky

70 g jemneho cukru krupice

8 lžiček cukru na posypání

Postup: Nejdříve předehřejte troubu na 160oC. Potom vezměte lusk, rozřízněte ho podélně a vyškrábejte ho. Oba druhy smetany a vanilkovou dřeň i lusk dejte do malého hrnce a mírně ho ohřívejte, aby byla smetana těsně pod bod varu.

Žloutky utřete s cukrem, tak aby byla směs dobře spojená a hladká. Ze smetany s vanilkou vyndejte lusk a vše smíchejte s vyšlechanými žloutky. Prošlehejte, tak aby se směsi spojily.

Vše dejte zpátky do hrnce a opět ho mírně ohřívejte. Míchejte směs 6-8 minut nebo tak dlouho, dokud nezačne houstnout a nebude mít skoro pudinkovou konzistenci. Poté nalijte směs do formiček o objemu cca 200 ml a položte je do zapékací mísy nebo pekáče s vodou, která sahá cca do poloviny výšky formiček.

Pečte 25 minut nebo dokud směs nezpevní. Poté je vyndejte z pékáče a djete je do ledničky na cca 3 hodiny zchladnout.

Každý creme brulee posypte dvě lžičkami cukru a hořákem ho zkaramelizujte na krustu.

Tip: Pokud nemáte hořák, můžete krustu vytvořit také tím, že rozpalte lžíci nebo ještě lepé třeba kulatý štouchač na brambory na plotýnce. Chvíli je tam nechte nahřívat a potom přiložte k pocukrovanému creme brulee. Je to si trochu náročnější, ale na druhou stranu nemusíte mít hořák, aby jste si mohli vytvořit tu všemi milovanou cukrovou krustu.