Co tě nezabije, tím se posilni!

Červen 2014

Čokoládová pěna (Chocolate mousse)

29. června 2014 v 19:00 | Sim |  Sladká klasika

Ingredience: 100g kvalitní čokolády

1 lžíce mléka

2 vejce

4 lžíce cukru

2/3 kelímku smetany na šlehání

Postup: 1) Na vodní lázni rozpustíme čokoládu s mlékem. Během rozpouštění směs často mícháme. Po rozpuštění necháme mírně zchladit.

2) Žloutky smícháme s cukrem, aby byla směs jemná a a krémová.

3) Smetanu šleháme, dokud nezačne pevnout. Potom k ní přidáme čokoládou směs a opět dobře promícháme.

4) Jako další přidáme vaječné bílky, které si předtím musíme vypracovat do pevného sněhu.

5) Nakonec rozdělíme směs na jednotlivé porce a dáme do ledničky na asi 2 hodiny zchladnout.



Cookies

19. června 2014 v 8:44 | Sim |  Sladká klasika

Ingredience: 85g másla

90g čokolády

130g cukru

130g hladké mouky

2g jedlé sody

2g soli

1 žloutek

6g vanilkové esence


Postup: Troubu si předehřejeme na 170°C a rozpustíme si máslo. Čokoládu si nakrájíme na menší čtverečky. V jedné nádobě smícháme cukr s vychladlým máslem a vyšleháme šlehačem. Následně přidáme žloutek a vanilkovou esenci a znovu promícháme šlehačem. V druhé míse smícháme mouku, sůl a jedlou sodu, po dobrém promíchání přidáme do tekuté směsi a pomalu vyšleháme. Jako poslední přidáme kousky čokolády.

Těsto dáme do ledničky asi na 10 minut a mezitím si vyložíme plech pečícím papírem. Po deseti minutách vyndáme těsto z ledničky a lžící dáváme na plech. Mezi jednotlivými sušenkami by měli být mezery, aby se nespekly dohromady. Pečeme 10 až 15 minut podle velikosti sušenek.



Karamelové muffiny

18. června 2014 v 20:00 | Sim |  Mé výtvory a kreace

Jsem tu zpět se svými milovanými muffiny, které jsem opět zkoušela na jiný způsob. Tentokrát jsem se rozhodla pro karamel a malé upravení mého předchozího receptu.

Suroviny jsou víceméně stejné, akorát jsem místo mléka použila olej a trošku vody. Takže místo 100ml mléka dáme 70ml oleje a 20ml vody. Kvůli sladkému karamelu musíme ubrat i cukr, takže místo 6 velkých lžic cukru dáme 4 lžíce cukru. A konečně tu máme karamel, použila jsem kupovaný, takže Salko karamel 3/4 plechovky. Nakonec jsem přidala i pár kousků mléčné čokolády Milka na dochucení.
Dobrou chuť! :)



Bábovka

18. června 2014 v 19:30 | Sim |  Sladká klasika
Ingredience: 3 vejce
150g práškového cukru
1cl oleje
1dl vody
250g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
kakao

Příprava: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky třeme s nejdříve s prosátým (není nutné) cukrem, následně s vodou a olejem. Z bílků si mezitím vyšleháme sníh, který potom postupně vmícháváme do žloutků. Jako poslední přidáme do směsi mouku smíchanou s prášek do pečiva.
Těsto nalijeme do jedné poloviny dobře vymazané a vysypané formy, posypeme ho kakaem a mírně promícháme vidličkou. Na to nalijeme zbytek těsta.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 180 oC 35-40 minut. Jestli je bábovka hotová zjistíme špejlí nebo vidličkou.
Než vyklopíme bábovku z formy necháme ji vychladnout. Nakonec posypeme trochou moučkového cukru a je hotovo.








Skořicové lívance

18. června 2014 v 18:58 | Sim |  Sladká klasika
Ingredience: 4 vejce
50g hladké mouky
50ml mléka
20-30g cukru
skořicový cukr (skořice)

Příprava: Smíchejte dohromady všechny ingredience. Není nutné oddělovat bílky a žloutky. Cukr a skořici přidávejte podle chuti (hlavně pokud používáte skořicový cukr, aby lívance nebyly přeslazené). Nakonec nalijte těsto do lívanečníku. Nikdy nemějte jednotlivé prohlubně na lívance příliš plné, jinak se lívance z jedné strany spálí a druhé budou neupečené.
Lívance smažte 1-2 min z každé strany na středním ohni.
Po usmažení podávejte s marmeládou, čokoládou nebo samotné, prostě tak jak to máte rádi.