Co tě nezabije, tím se posilni!

Červenec 2014

Rybízový koláč

30. července 2014 v 20:30 | Sim |  Mé výtvory a kreace
Ingredience: 320g hladké mouky
220g másla
500g čerstvého rybízu
150g krystalového cukru
30g moučkového cukru
1 vejce
voda

Postup: Nejdříve smícháme dohromady mouku a moučkový cukr. Potom přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a vejce. Vše důkladně promícháme a prohněteme. Během toho přidáme asi 6 polévkových lžíc vody. Až je těsto hotové, dáme ho zchladnout do ledničky na 10-15 minut.
Mezitím si připravíme rybíz. Důkladně ho omyjeme a necháme okapat. Přesuneme do hrnce a vaříme na mírném plameni. Potom do něj začneme přisypávat cukr a ten dobře vmícháme. Až nasypeme všechen cukr, ochutnáme a přesvědčíme se, jestli je rybíz důkladně oslazen.
Těsto vydnáme z ledničky, část oddělíme (asi 3/4 záleží na velikosti formy) a vyložíme jím koláčovou formu na spodní straně a po bočních stranách. Do vyložené formy nasypeme rybíz- Ze zbytku těsta vytvoříme dlouhé úzké plátky a rovnoměrně je položíme na koláč.
Pečeme na 180 oC 35-40 minut. Než koláč začneme servírovat necháme ho vyhladnout.



Kuchařské soutěže

1. července 2014 v 8:00 | Sim |  Ostatní

Dneska to vezmu trochu z jiného konce. Žádný nový recept, ale recenze. Recenze kuchařských pořadů a soutěží, které jsem buď sledovala nebo sleduji. Začneme se soutěžemi a reality show.


1) Masterchef US

O co jde: Americká soutěž stanice FOX, kde 20 amatérských kuchařů soupeří o titul Masterchef plus o další ceny jako vydání vlastní kuchařky a peněžní odměnu. Soutěž vedou tři známí kuchaři Gordon Ramsay, Graham Elliot a Joe Bastianich.



Proč ano: Skvělá americká soutěž, kde jsou jak úžasné kuchařské výkony tak i konflikty, hádky a spory. Každý se snaží vyhrát většinou i bez ohledu na ostatní. Proč tohle dávám do plusů? Protože jsem se u toho nejvíce pobavila. Všichni tři porotci jsou sympaťáci, nikomu nenadržují a hodnotí striktně pouze jídlo.

Proč ne: Někomu by mohl vadit přílišný enthusiasmus, srdceryvné příběhy, slzy a objímání.

Hodnocení ČSFD: 87%
Hodnocení SerialZone: 78%
Moje hodnocení: 90%


2) Masterchef ČR a SR

O co jde: Česká a slovenská odnož Masterchefa.


Proč ano: Hmm. Asi protože je to z Česka a Slovenska, tak je to dostupnější.

Proč ne: Kuchařské umění a znalosti o poznání slabší než v americké verzi. Občas jsem se chytala za hlavu, když někdo z amatérských kuchařů a kuchařek netušil nic o jiné kuchyni než české a slovenské. Proboha! Jdete do kulinářské soutěže a nevíte, co je to kari?! Naštěstí byly i výjimky, které příjemně překvapily. Bohužel, snažili se okopírovat americkou verzi, výsledek: nepovedlo se.

Hodnocení ČSFD: 26%
Hodnocení SerialZone: 41%
Moje hodnocení: 30%


3) Junior Masterchef

O co jde: Další odnož Masterchefa akorát tady vaří děti. Věková hranice je od 8 do 13 let, jinak se formát soutěže nemění.


Proč ano: Viděla jsem část americké i australské verze a v obou se mi líbilo, že porotci děti neschazují, spíš se jim snaží radit a pomáhat. To, ale rozhodně neznamená, že ty děti neumí vařit. Neustále předvádějí bravurní výkony, nad který mi jsem koukala a připadalo mi to nemožné. Příklad: Máte hodinu na uvaření jakéhokoliv dezertu a jeden soutěžící po hodině přinese talíř dokonalých makronek.

Proč ne: Bude vám trapně, když zjistíte, že ty děti vaří lépe než vy.

Hodnocení ČSFD: 75%
Hodnocení SerilaZone: 66%
Moje hodnocení: 85%

4) Na nože!

O co jde: Další česká kuchařská soutěž inspirovaná Masterchefem. Rozdíl je v tom, že tady se mohou zúčastnit amatéři i profesionálové. Celá show je pod vedením Zdeňka Pohlreicha spolu s Romanem Vaňkem a Evou Filipovou.


Proč ano: Už jenom z toho důvodu, že soutěž vede Zdeněk Pohlreich, můžeme čekat, že to bude mít aspoň trochu úroveň. Poslední díl s oznámením vítěze tomu přidal taky.

Proč ne: Z.P. je jenom jeden z mála, kdo zvyšuje úroveň této soutěže. Soutěžící... Tím že jsou profíci i laici, poměry jsou tu značně nevyrovnané. Zástupce šéfkuchaře, kuchař ze závodní jídelny a amatérka, co vaří pro zábavu, to nejde zrovna porovnávat.

Hodnocení ČSFD: 58%
Hodnocení SerilaZone: 53%
Moje hodnocení: 62%


5) Ano, šéfe!

O co jde: Nebyla jsem si jistá, jestli jsem tento pořad neměla zařadit spíš do kulinářských pořadů, ale nakonec jsem se rozhodla pro soutěže.
Majitelé restaurací si volají Zdeňka Pohlreicha, když mají problémy se svojí restaurací, dluhy, málo zákazníků... Z.Pohlreich snaží změnit přemýšlení současných majitelů hospod a restaurací, aby se neservírovali blafy, polotovary atd, a aby se celkově zvýšila úroveň českých restaurací. Pokud si restaurace vede dobře získá od Z. Pohlreicha nálepku s jeho doporučením. Show je inspirována britským pořadem Kitchen Nightmares.
Proč ano: Jak už je uvedeno u Na nože! se Zdeňkem Pohlreichem se člověk nenudí. Upřímně a bez servítků hodnotí české podniky. Nehodnotím to jen jako show, ale zároveň jako něco, co restaurace v česku vážně potřebovaly.

Proč ne: Díly se trochu opakují podle podobného vzorce, ale co jim chcete radit nového? I občasná (častá) sprostá slova mohou vadit. Na druhou stranu, kdybych viděla v restauraci na vlastní oči to, co ukazují v televizi, asi bych jich taky pár vypustila.

Hodnocení ČSFD: 77%
Hodnocení SerialZone: 67%
Moje hodnocení: 80%

6) Kitchen Nightmares

O co jde: Šéfkuchař Gordon Ramsey se vydává do jednotlivých kulinářských podniků, které mají problémy. Jak v americké i bristké verzi účinkuje Gordon Ramsey.



Proč ano: Gordon Ramsey je neuvěřitelný sympaták. Nastoupí na scénu a prostě jede a má v sobě ten kousek opravdového showmana. Díly se docela liší a ne všechny restaurace mají stejné problémy jak v české verzi.

Proč ne: Ani nevím. Možná časté opakování jednoho slova začínající na f. I když to mi zrovna nevadí, je to věc názoru.

Hodnocení ČSFD (britská, americká): 81%, 78%
Hodnocení SerialZone (britská, americká): 74%, 74%
Moje hodnocení: 90%

7) Prostřeno

O co jde: Asi každý, kdo žije v České republice musel o tét soutěži slyšet. I přesto tady je krátká anotace: Každý týden mezi sebou soupeří 5 soutěžících, každý den jeden vaří a čtyři hodnotí. Nakonci týdne si jeden odnese peněžní výhru 25 000 Kč.


Proč ano: Tuhle českou "klasiku" jsem si nemohla odpustit. Její klady? Občas se najde slušná skupina lidí, kteří jsou upřímní a nechovají se jako hajzlové. A když ani to ne, tak se občas zasmějete (např.: když jedna soutěží neví, kde má kachna prsa).

Proč ne: Většinou není soutěž o vaření, ale o poměřování eg, zakomplexovanosti a buranství jednotlivých soutěžících. Část šmejdění je strašná, nedokážu si představit, že by mi parta neznámých lidí lezla po bytě, omakávala mi moje věci a jako bonus by mi strhla body za to, že se jí nelíbí můj byt. I když upřímně za obrovskou sbírku porcelánových slonů bych ty body strhla všechny.
Hodnocení jídel ve stylu ten čokoládový dort byl příliš čokoládový atd., to ani není hodnotitelné.

Hodnocení ČSFD: 49%
Hodnocení SerialZone: 54%
Moje hodnocení: 42% (za to, že se tam občas objeví rozumní lidé a za to, že se zasměji)