Co tě nezabije, tím se posilni!

Listopad 2014

Sádlové perníčky

28. listopadu 2014 v 20:00 | Sim |  Vánoční pečení
S blížícími se svátky jsem se rozhodla zdokumentovat všechno cukroví a sladkosti, které budeme tento rok péct. Většinou zůstáváme u klasiky, ale možná se pár netradičních receptů objeví. Dneska začneme víceméně klasikou. Tento rok jsme s mojí mámou zkusily nový typ perníčků, takže tady jsou.

Ingredience: 650g hladké mouky
250g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
12 lžic sádla
1 sáček prášku do perníku
1/8 jedlé sody
4 vejce

Postup: 1. Mouku, cukr, sodu, kakao a prášek do pečiva (všechny sypké přísady) smícháme.
2. Přidáme med, celá vejce a sádlo a důkladně vypracujeme pevné těsto (to může zůstat v lednice několik dní).
3. Těsto rozválíme a vykrajujeme tvary podle libosti.
4. Pečeme na 180oC 7-9 minut podle tloušťky těsta.
5. Po vyndání z trouby potřeme vajíčkem, aby se krásně leskly.


Samozřejmě, na perníčky patří poleva.
Ingredience: 150g moučkového cukru
1 vaječný bílek
Postup: Smícháme cukr a bílek a vyšleháme do krémovité konzistence. Naplníme zdobičku nebo sáček a můžeme zdobit.


Čokoládové soufflé

26. listopadu 2014 v 20:41 | Sim |  Sladká klasika
Dlouho jsem hledala ten správný recept na pravé soufflé. Před pár dny jsem ho objevila. Žádný pozměněný recept, konečně to soufflé, co jsem chtěla. Soufflé jsem našla na této adrese: http://www.chefsteps.com/activities/molten-chocolate-souffle?utm_source=youtube&utm_medium=post-molten-chocolate-souffle-yt&utm_campaign=YouTubeMetricsTest Ti co nejsou příliš zběhlí v angličtině, nemusí zoufat, přeložila jsem pro ně celý recept krok po kroku. Mrkající

Ingredience: 188g plnotučného mléka
34g hladké mouky
(v původním receptu se píše "chlebová mouka", netušila jsem, kde ji koupit, takže jsem použila hladkou, která je nejvíce podobná té chlebové)
34g másla
98g krystalového cukru
68g vaječných žloutků (cca z 3 vejcí)
112g vaječných bílků (cca z 5 vejcí)
135g tmavé čokolády (70%)
7g soli
+extra máslo a cukr na přípravu formiček

Příprava: 1. Předehřejte troubu na 190 oC

2. Příprava formiček. Každou z formiček důkladně promažte máslem a snažte se nevynechat jediné místo. Do každé formičky nasypte malé množství cukru a pomalu jím otáčejte, aby se cukr nalepil na máslo na stěnách formiček. Opakujte dokud všechny formičky nejsou rovnoměrně potaženy cukrem.

3. Dejte dohromady mouku, sůl a máslo. Dobře propracujte, dokud nevznikne těsto.

4. Do malého hrnce nalijte mléko a přidejte 75g cukru. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil.

5. Přidejte těsto z mouky, soli a másla k horkému mléku a míchejte, dokud se nerozpustí. Vařte na mírném ohni 4 minut, aby směs měla tuhou pudiknovou konzistenci.

6. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud ve směsi nerozpustí.

7. Přidejte žloutky a šlehejte, dokud se nespojí.

8. V této fázi můžete směs uschovat v ledničce, pokud se nechystáte péct soufflé hned. Vydrží v lednici týden. Pokud pečete hned, pokračujte k bodu 9.

9. Vyšlehejte bílky do lehké pěny, přidejte zbytek cukru a bílky došlehejte na pevný sníh.

10. Po částech jemně vmíchejte bílkový sníh do čokoládového základu.

11. Naplňte formičky až po okraj. Zadní částí nože můžete odstranit přebytečné těsto a zarovnat ho.
Použijte ubousek k odstranění přebytečného těsta po stranách.

12. Formičky položte na plech a vložte ho do trouby. Pečte 17 minut.
Poznámka: 17 minut je pro tekutou krémovou texturu. 18-19 je pro více propečenou a piškotovou texturu.

13. Posypte moučkovým cukrem a je hotovo.